Головна » 2014 » Серпень » 31 » Як уникнути обману при купівлі квартири
19:52

Як уникнути обману при купівлі квартири

Мало не щодня в засобах масової інформації з'являються публікації про різні випадки шахрайства при купівлі житла. Зрозуміло, що далеко не усі такі ситуації потрапляють в ЗМІ, і, якщо не дотримуватися міри обережності, кожен може стати жертвою обману при укладенні угод з нерухомістю. Спробуємо розібратися з основними схемами шахрайства при купівлі квартири і зрозуміти, як цього уникнути.

 Обман при купівлі квартири : нереальна ціна

Щоб уникнути великих податків, багато продавців житла на вторинному ринку просять в документації вказати не фактичну ціну продажу, а набагато меншу, і розуміючі покупці йдуть їм назустріч. Багато з таких угод ніяких наслідків не мають, проте варто розуміти, що якщо впродовж подальшого півріччя продавець захоче через суд добитися визнання угоди недійсною, покупець може розраховувати лише на суму, вказану в договорі.

А якщо врахувати, що ціна нерухомості має тенденцію до зростання, втрати можуть виявитися ще більшими.

Декілька хазяїв однієї квартири

 З різними випадками обману при купівлі квартири стикаються і ті, хто придбає житло в новобудовах. Про обдурених пайовиків відомо багатьом, але є інші дуже неприємні ситуації, з яких не так просто вийти.

 Буває так, що на початковому етапі зведення будинку забудовники передають право на продаж відразу декільком агентствам, і, наприклад, два з них продають усі квартири. Хто ж у результаті виявиться власником? Насправді той, хто вчасно оформив усі документи. Іншим власникам доводиться подавати до суду. Як показує практика, служителі Феміди в таких випадках діють жорстко - визнають угоди недійсними і зобов'язують повернути гроші усім задіяним покупцям.

Коли уся сума опиняється в руках постраждалих покупців житла, за неї квартиру подібного рівня вже не купиш. Час теж упущений.

Продаж квартири з колишнім власником

Трапляється, що після отримання грошей попередній власник квартири її не покидає, тому що йому просто нікуди з'їжджати, і він починає тягнути час або відмовляється покидати рідні пенати.

Звичайно, суд в цій ситуації буде на стороні покупця. Він може визнати угоду недійсною і навіть зобов'яже продавця повернути гроші, але в таких випадках уся сума рідко залишається у повній цілості. Людина, що продала квартиру, вже устигає використати гроші і може запропонувати хіба що відшкодовувати збиток частинами впродовж довгих років.

Обман при купівлі квартири : підробні документи

 Можливості фотошопу майже безмежні - умілець за допомогою цієї і деяких інших програм може створити будь-який бланк і аналог будь-якого документу. Аналог друку організації можна замовити менш ніж за тисячу гривень, і її можуть зробити за пару годин. Та і продажні нотаріуси, на жаль, - не рідкість. Так, відповідно до попередньої змови, і оформляється незаконний договір купівлі-продажу.

 Хазяї квартири можуть навіть нічого не знати про аферу - напередодні покупцям, як правило, показують знімне житло або квартири, ключі від яких виманені у власників різними хитрими засобами. Тому дуже важливо переконатися в тому, що власник квартири є офіційним власником цієї нерухомості, і його право на житло зареєстроване у БТІ.

Буває і так, що продавець показує покупцеві одну квартиру, а документи оформляються на продаж іншого житла. Якщо уважно вичитувати усі адреси, афера розкриється вмить.

Як уникнути обману при купівлі квартири?

 Тут описані лише деякі обманні схеми, але насправді, їх дуже багато. При цьому уникнути обману при купівлі квартири, як і будь-якого іншого товару, не так вже складно. Важливо розуміти, що така угода несе в собі великий ризик, і бути обережними.

 Перевіряти потрібно абсолютно все: від імені і паспортних даних посередника до відгуків про риелтерську контору, часу її роботи на ринку і наявності професійних співробітників. Краще, якщо угода буде оформлена відомим державним нотаріусом, працюючим в зрозумілому місці і який серйозно відноситься до перевірки кожного документу.

 Уважно, краще кілька разів, прочитайте текст договору, звертаючи увагу на усі деталі. При виникненні будь-яких питань і сумнівів звертайтеся за допомогою до юриста.

 Придбаючи квартиру на вторинному ринку, не посоромтеся поспілкуватися з майбутніми сусідами і звертайте уваги на будь-яку інформацію. Перевірте, чи не прописаний хто на потенційно вашій житлоплощі. Потрудіться за допомогою юриста перевірити титул квартири, тобто з'ясувати, чи є квартира юридично звільненою. Ви маєте право звернутися з вимогою про виписку усіх мешканців. Не варто економити на безпеці і при передачі грошей.

 Якщо ви перевірите достовірність усіх документів, заручитеся підтримкою компетентних фахівців і не станете погоджуватися на сумнівні пропозиції, ризики, пов'язані з купівлею житла, будуть зведені до мінімуму.

 Варто пам'ятати, що шахраї непогано знають психологічні особливості жертв, і до кожної знаходять індивідуальний підхід. Тому краще переплатити авторитетній компанії, яка зробить юридичний супровід, чим залишитися з лиходіями один на один.

http://ykrnews.com

Категорія: Статті про продаж-купівлю квартир | Переглядів: 889 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar