Головна » 2014 » Вересень » 3 » Як купити квартиру, або правильна постановка цілей при купівлі житла
18:07

Як купити квартиру, або правильна постановка цілей при купівлі житла

   Які причини невдач при купівлі квартири? Їх, звичайно, декілька. Але одна причина заслуговує того, щоб присвятити їй цілу статтю, так як вона є причиною номер один і вона перевищує за значимістю всі інші причини разом узяті. Це - завищена мета. Яку мету ставити перед собою при придбання житла? Велику чи маленьку?
       Про що мріяти - про незначне поліпшення житлових умов, або про ідеальну, велику квартиру (котедж)?
     Вислуховуючи різні думки і у всіх випадках вони розходяться з даного приводу. Більшість авторів схиляються до думки, що потрібно ставити перед собою тільки великі, глобальні цілі. Ці цілі ніби як будуть надихати людину на понад-досягнення. А маленькі цілі ніби як погано досягаються, і після їх досягнення нібито буває розчарування.

Спочатьку хочеться переповісти історію. Близько 14 років тому я розмовляв з одним своїм знайомим. Що у мене, що у нього була житлова проблема. Кожен з нас мріяв поліпшити свої квартирні умови. Я жив з батьками та іншими родичами (сім'єю сестри з немовлям) в двокімнатній, прохідний хрущовці. У мого знайомого умови були трохи краще. Він так само жив у квартирі з батьками, але у нього в ній була своя невелика, але окрема і ізольована кімната.

В іншому ми були багато в чому схожі: приблизно однаковий дохід, однаковий вік, приблизно схожий інтелектуальний рівень і в чомусь навіть схожий характер.

Однак, основна відмінність, стосовно до вирішення квартирного питання, полягало в постановці різних за масштабом цілей. Мій знайомий сказав мені, що він мріє про гарну трикімнатну квартиру. Я ж на той момент не те що мріяв, а прям таки марив про те, щоб купити собі хоча б невелику, але окрему кімнату в комуналці, хоча б на околиці міста і швидше почати жити окремо.

   Далі нас доля розвела, і ми побачилися лише недавно. Як я говорив, вже пройшло близько 14 років. Ми поговорили трохи про те, про се. Загалом, життя у нього склалася досить добре. Але коли мимохідь мова зайшла про квартирне питання, то виявилося, що він живе все так само, як і 14 років тому, в тій же кімнаті у батьків. Тільки вже зі своєю родиною.
         Тобто, житлові умови за 14 років у нього ніяк не покращали, а навіть скоріше, погіршилися. Коли я запитав його, а чи не хоче він придбати двокімнатну квартиру, нехай навіть хрущовку, на окраїні (адже рівень його доходів цілком це дозволяє, якщо поставити таку мету і почати на неї відкладати) і поліпшити свої житлові умови, він сказав мені приблизно теж , що і минулого разу. У нього зараз дружина і діти і йому не потрібна 2-х кімнатна квартира, йому потрібен котедж.
         А адже таких історій чимало в нашому житті, коли людина не готова рухатися до мети поступово, покроково, а хоче «всього і відразу».

          Чому так сталося? Чому мій знайомий не зміг поліпшити свої житлові умови? Я думаю, що основна причина саме в тому, що ми з ним мріяли по-різному. Він мріяв занадто масштабно. У мене була мінімально можлива мета.

Так і вийшло, що я досягав своїх мінімальних цілей по порядку. Спочатку я купив кімнату в комуналці на околиці міста. Після досягнення цієї мінімальної мети, я відчув деяку впевненість і вже став думати про більше. З цією впевненістю через кілька років обміняв цю кімнату на однокімнатну квартиру, трохи ближче до центру, так само поставивши мінімальну мету. Після цього відчув ще більше впевненості. Потім купив двокімнатну квартиру в центрі. Зараз у мене вже не одна квартира. Розумієте, в чому різниця? Маленька мета завжди більш досяжна, ніж велика!

   Ось я і вам пропоную подумати над тим, а які ваші цілі в купівлі квартири?

У вас велика і загальна мрія про красиві котеджі, які ви навіть толком не можете уявити?

Або у вас мрія про наступний, більш-менш, доступному для вашої уяви кроки?

І може бути цей крок не такий гарний, як в казці, але я пропоную вам зробити його. Можливо, потім вам захочеться зробити ще крок і ще. Може бути, в кінці кінців ви і будете жити в своєму величезному білосніжному котеджі на березі моря, а може бути, це буде всього лише трикімнатна квартира і дача в передмісті, куди ви будете виїжджати влітку на відпочинок всією сім'єю, запрошувати в гості друзів і родичів . І зрозумієте, що «білосніжний котедж на березі моря» всього лише казка, навіяна рекламою і абсолютно чужа вашим бажанням.

  Якщо зараз у вас нічого немає, то може бути варто спробувати почати з кімнати в комуналці? Часто я чую тут заперечення «але я не зможу жити в комуналці з цієї причини, і з цієї, і ще по десяти причин». Я вам і не пропоную, купите і здавайте її в оренду. Уже маючи кімнату, зробити наступний крок буде набагато простіше. Відповідно, якщо у вас є однокімнатна квартира, то подумайте над двокімнатною квартирою і т.д. Можливо, є сенс взяти невеликий кредит (звичайний або іпотечний кредит) і т.д. А потім вже можна думати про те, щоб купити котедж, елітну квартиру або нерухомість за кордоном, для цього можна звернутися в агентство елітної нерухомості.

Разом: ставте мінімально можливу мету і рухайтеся до неї. Якщо після досягнення першого кроку захочеться зробити ще один і ще, то робіть. Це як у всіх областях життя. Якщо ви йдете вчити іноземну мову, ви ж відразу, з першого уроку, чи не починаєте говорити нею як споконвічний його носій. Або ви прийшли в тренажерний зал, ви, звичайно, можете схопити 150 кг в перше заняття і спробувати віджати, але результат, як ви розумієте, може виявитися плачевним.

Чи є винятки з цього правила? Звичайно, є. Але про ці винятки ви прочитаєте і без мене в історичних романах і популярної американської літературі по успіху в глянцевих журналах і розкручених книгах з казковими героями.

Категорія: Статті про продаж-купівлю квартир | Переглядів: 757 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar