Головна » 2014 » Серпень » 31 » Документи, необхідні для продажу квартир в Україні
20:48

Документи, необхідні для продажу квартир в Україні

Продаж квартири проводиться з певним списком документів. Багато покупців звертають увагу насамперед на ті об'єкти, документи до яких повністю готові. Однак не варто поспішати із заявою про готовність повного пакета документів. Залежно від категорії об'єкта нерухомості та категорії самих покупців їх перелік може змінитися.

Основний і самий затяжний в оформленні документ - це Технічний паспорт. У багатьох власників квартир радянського часу побудови такий документ є. По суті, він являє собою деякий план квартири. Однак більшість покупців вимагає, щоб його оформлення проводилося не раніше, ніж за 1 рік до продажу квартири. Особливо важливо це вимога, якщо береться іпотечний кредит на нерухомість. Законодавчо техпаспорт не застосовується довше 5 років. Тривалість оформлення безпосередньо залежить від вашої готовності заплатити. Вона може складати від трьох днів до 1 місяця. Просто так документ не видадуть. Вашу квартиру провідає інспектор, перевіряючий законність перепланувань. Якщо буде виявлена ​​перепланування (а за неї можуть прийняти навіть створення кладовки з гіпсокартонними перегородками), то оформлення може затягнутися.

Безліч людей хочуть максимально відгородити себе від недобросовісних продавців. Тому немає нічого дивного, якщо покупець вже при огляді зажадає свідоцтво про право власності. Наявність та збереження такого документа треба перевірити заздалегідь.

При продажу будуть потрібні документи, що засвідчують особу. Це може бути паспорт, свідоцтво про народження (до 14 років, якщо дитині вже є 14, то воно пред'являється разом з паспортом), а також військовий квиток, якщо продавець перебуває на строковій службі.

Якщо житло куплено в шлюбі, то буде потрібно завірена згода на продаж від чоловіка або дружини.

Якщо квартира придбана з 2000 року і пізніше, то потрібно докласти свідоцтво про реєстрацію права. Крім того, необхідно знайти документ, який покаже, як ця квартира виявилася у вас (договір купівлі-продажу, міни, свідоцтво про спадщину тощо).

Також потрібно виписка з будинкової книги. У ній буде знаходитися список проживаючих. Варто врахувати, що термін її дії становить 1 місяць.

Серед власників є особа віком до 18 років? Буде потрібен дозвіл від органів опіки. З цим можуть виникнути додаткові труднощі.

Категорія: Статті про продаж-купівлю квартир | Переглядів: 739 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar