Головна » 2014 » Серпень » 31 » Купівля квартири під кредитом: два варіанти купівлі
21:35

Купівля квартири під кредитом: два варіанти купівлі

Купівля квартири, яка знаходиться в заставі у банку, може виявитися досить-таки вигідною операцією. Якщо людині треба терміново повернути кредит банку, але грошей у нього немає, то він стає більш поступливим щодо ціни на квартиру, а це означає, що вам буде вигідно купити таку квартиру.

Так як подібні угоди в період кризи не рідкісні, то банки розробили повністю легальні схеми купівлі-продажу нерухомості, що знаходиться в банківській заставі за кредитом.

Заставне майно залишається у боржника в користуванні, і відчужується лише після згоди заставодержателя, або після зняття обтяження з майна.

Значить, перед тим як вибрати спосіб придбання подібного майна, потрібно впевнитися - чи є у вас вибір взагалі. Це питання залежить від рішення банку, у якого знаходиться в заставі куплена квартира.

Купівля квартири знаходиться під кредитом: варіант безпечний

1-й варіант придбання подібної квартири - це бажання банку супроводжувати угоду купівлі-продажу. Тут банк зв'язується з реєстраційною службою та надає свою комірку. Покупець вносить гроші необхідні для погашення кредиту в цю банківську комірку, а решту різницю між вартістю квартири і залишком по кредиту - в другий осередок на умовах звичайних для угоди купівлі-продажу квартири. Тобто такий спосіб є найбезпечнішим способом купівлі-продажу закладеної квартири.

Після успішного проведення угоди і подальшого проходження державної реєстрації банк отримує залишок боргу по кредиту, а продавець одержує різницю між ціною продажу і залишком від боргу. Подібна угода безпечна і для покупця і для банку. Покупець закладає свої грошові кошти під умову виїмки грошей співробітником банку тільки після оформлення реєстрації на ім'я цього покупця права власності на об'єкт. Зі свого боку банк упевнений, що гроші будуть отримані, адже вони закладаються в клітинку, яка орендована в банку-кредиторі.

Варто відзначити, що без згоди банку не можна зробити подібну операцію і раніше одержати згоду було складно. Але зараз через кризу і збільшення кількості дефолтних позичальників багато банків стали охоче погоджуватися на такі варіанти.

Купівля квартири знаходиться під кредитом: попередній договір (не завжди безпечний варіант)

Цей варіант купівлі-продажу квартири під заставою означає укладення попереднього договору з покупцем. Тут обов'язково треба буде отримати згоду банку на дострокове погашення кредиту і визначитися з конкретною сумою на певну дату.

Після цього покупець перераховує грошові кошти на розрахунковий рахунок банку, в заставі у якого знаходиться ця квартира. Після чого продавець отримує документ про відсутність кредитної заборгованості, і цей документ дозволяє зареєструвати зняття обтяження.
Потім потрібно тільки зареєструвати договір купівлі-продажу і за допомогою депозитарного осередку виплатити продавцеві всю решту різницю між сумою невиплаченого кредиту і ціною квартири.

Мінус угод такого роду (викупу квартири в заставі) у тому, що при проведенні подібних угод покупець ризикує більшою мірою, адже в разі порушення продавцем умов попереднього договору, у нього можуть з'явитися проблеми з поверненням внесених вже грошових коштів, а вони часто складають 50 -90% від реальної вартості об'єкта.

Плюсом у такій схемі угод є те, що не треба погоджувати продаж з банком, так як продавець припиняє з ним всі взаємини за кредитними зобов'язаннями фактично до самого факту укладення офіційного договору з покупцем.

Корисна інформація. На сьогоднішній день все більше число фахівців ринку нерухомості схиляються до думки, що в довгостроковій перспективі купівля вторинного житла менш вигідна, ніж придбання житлоплощі на первинному ринку.

Категорія: Статті про продаж-купівлю квартир | Переглядів: 823 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar